Maastricht magazine >
fashiontips

Wat is het verschil tussen fast & slow fashion?

Wat is het verschil tussen fast & slow fashion?
Artikel begint onder de advertentie

We proberen tegenwoordig alles in het werk te stellen om de impact van onze levensstijl op onze dierbare planeet zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we onder meer door te kiezen voor duurzame bouwoplossingen, maar ook door nieuwe technologieën uit te dokteren die bijvoorbeeld het kwalitatief hergebruiken van bepaalde materialen of producten mogelijk maakt.

Ook in de modewereld is er tegenwoordig heel veel aandacht voor verduurzaming en dat is goed ook. De termen fast & slow fashion zijn bijvoorbeeld uitgegroeid tot vaak gebruikte termen die niet alleen het koopgedrag van mensen aan de kaak stellen, maar die tegelijkertijd wijzen op de kwaliteit (of het gebrek daaraan) waar kleding over kan beschikken. Ben jij nog niet helemaal op de hoogte van het verschil tussen fast & slow fashion en wil je daar graag verandering in brengen? Neem dan zeker even de informatie in deze blog door.

Deze Veja sneakers zijn een voorbeeld van een duurzaam merk. Door gebruik te maken van onder andere biologisch katoen, wilde rubber en gerecyclede petflessen ben je verzekerd van milieuvriendelijke schoenen. Om deze reden valt dit merk dan ook onder slow fashion en kun je deze sneakers met een gerust hart kopen, onder andere bij Van den Assem.

Wat is fast fashion?

In principe zou het bij mode altijd om de kwaliteit van de kledingstukken moeten gaan. Het verschil tussen fast & slow fashion maakt duidelijk dat dit in de praktijk helaas lang niet altijd het geval is, in tegendeel. Bij fast fashion ligt de nadruk dan ook vooral op kwantiteit en niet zozeer op kwaliteit. Mensen kopen met andere woorden veel kledingstukken voor weinig geld waardoor ze in één klap diverse outfits kunnen samenstellen. Dat lijkt interessant, maar dat is het vaak niet. In principe kenmerkt fast fashion zich dan ook door verschillende nadelen zoals:

  • De kwaliteit van de kledingstukken is vaak een stuk minder;
  • Fast fashion wordt in de regel gemaakt in lagelonenlanden waar men slecht betaald krijgt en werkt onder erbarmelijke omstandigheden;
  • De kleding wordt in grote hoeveelheden gemaakt waardoor je het dus vaak tegen komt;
  • De kledingstukken zijn vaak erg trendgevoelig

Uiteraard zijn er niet alleen maar nadelen verbonden aan fast fashion. Sterker nog, fast fashion is door de jaren heen steeds erg populair gebleken en dat is vooral het gevolg van de beperkte kostprijs die er aan verbonden is. Mensen die op zoek zijn naar een voordelige manier om (veel) kledingstukken in huis te halen zijn dan doorgaans ook erg geïnteresseerd in de fast fashion stukken die op de markt worden gelanceerd.

Fast fashion is goedkoop, maar de kwaliteit is vaak minder en de omstandigheden waarin het gemaakt wordt zijn vaak slecht.

Wat is slow fashion?

Bij slow fashion staat duurzaamheid en kwaliteit steeds voorop. Dit betekent in eerste instantie dat je voor slow fashion over het algemeen een stuk meer zal moeten betalen dan voor fast fashion het geval is. Daar staat echter tegenover dat je wel kan rekenen op tijdloze stukken die je aldus voor een zeer lange periode kunt dragen. Daar waar fast fashion er om bekend staat erg trendgevoelig te zijn is dat iets wat niet geldt voor slow fashion. Het merendeel van deze stukken zal je dan ook niet snel moe worden en bovendien blijven ze ook nog eens gewoon lekker in de mode.

Daarnaast is het belangrijke verschil tussen fast & slow fashion dus dat het laatst genoemde op een eerlijke en duurzame manier wordt gefabriceerd. Hierdoor is het minder belastend voor het milieu en wordt de kleding ook geproduceerd onder menswaardige omstandigheden. Door te kiezen voor slow fashion kies je dan ook voor een uitermate verantwoorde levensstijl.

Bij slow fashion staat duurzaamheid en kwaliteit steeds voorop.

Ben jij bewust bezig met het verschil tussen fast & slow fashion? Heb je bijvoorbeeld wel eens mee gedaan met Slow Fashion Season? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *