Maastricht magazine >
food-and-drinks

Nieuwe gezonde hotspot: The Broth Bar

Nieuwe gezonde hotspot: The Broth Bar
Artikel begint onder de advertentie

En Maastricht heeft er alweer een hotspot bij! Wat New York heeft, heeft Maastricht nu ook: een bouillon bar to go. Maar het is geen soepbarretje op de hoek, integendeel! The Broth Bar in Wyck doet het anders! Geen vulling, maar voeding!

“Door tijdgebrek bestaat veel van ons eten in het algemeen vooral uit vulling. Wij doen dat anders”, vertelt Charlotte Van Loo-Jungblut, eigenaresse van de Broth Bar in Wyck. “Geen vulling, maar voeding!” Samen met Tanja Stevens, natuurgeneeskundige, zorgt zij voor gezonde voeding ofwel écht eten. Geprikkeld door de berichten van het voedingsbureau in verband met de discussie over volwaardige voeding, dook Charlotte in de studie Orthomoleculaire geneeskunde. Ze wou er het fijne van weten. En in de toepassing van haar kennis vond ze Tanja als bondgenoot, samen vormen zij ‘The Broth Babes’.

IMG_0347

Alles is 100% glutenvrij, gezond en biologisch

Hun concept voor goede voeding bestaat uit: biologische slow food gerechten, 100% glutenvrij, vegan, vegetarisch en gefermenteerde voeding en drankjes. Kortom alle voeding is natuurlijk. Te beginnen met de eigengemaakte biologische bottenbouillon, die dagen staat te trekken met groenten en kruiden. Het is al een hype in New York, waar de mensen ’s ochtends! in de rij staan voor een bekertje bouillon. “Dat is perfect om de dag mee te starten”, volgens Charlotte.

IMG_0345

Bottenbouillon als natuurlijke botox!

Bouillon is altijd al een belangrijk onderdeel in de voeding geweest. Vroeger werd dit al gegeven om aan te sterken als je ziek was en het heelt de darm. Bouillon is gemakkelijk te bereiden en aan te bieden, als basisvoeding op elk van moment van de dag. Ook nog fijn meegenomen: er zit veel collageen in! Dit wordt getrokken uit de botten en werkt als een natuurlijke botox. Wel is het belangrijk of het dier buiten heeft gestaan, natuurlijk gegraasd heeft en geen antibiotica heeft gehad. Dan levert de bouillon goede voedingsstoffen. Dus ga naar een goede slager, dat doet de Broth Bar ook. Er is trouwens ook vegetarische bouillon, dus er wordt aan iedereen gedacht.

IMG_0349

Lekkere, lokale streekgerechten

De bouillon staat dus twee dagen op het vuur (ruikt heerlijk als we het deksel optillen voor de foto!) en wordt afgemaakt met wat Keltisch zeezout. Daarna wordt de bouillon ingevroren of meteen gebruikt. Puur of als basis voor bijvoorbeeld een curry of erwtensoep. Hét seizoengerecht van nu, want er wordt heel erg met de seizoenen meegegaan. Je krijgt nu geen aardbeien bij de Broth Bar. Wel veel streekgerechten en ook een beetje vet wordt hier niet gemeden. Op de kaart staan heerlijke ouderwetse gehaktballetjes in jus of spek met ei. Lokale, voedzame gerechten, waardoor je zin in snacken of snoepen verdwijnt.

IMG_0352

Voor het eerst een shotje Kombucha

Álles is 100% glutenvrij. En trots vertelt Charlotte dat ze ook het glutenvrij meel zelf maakt van: glutenvrij boekweit, haver, chufa, amandel, kokos, noten en zelfs groenten. Naast dit brood is er ook heerlijk vegan gebak, zoals brownies en gevulde speculaas. Heerlijk bij de zachte filterkoffie van Blanche Dael, lekker slow. Net als de slow juices of de zelf gebrouwen Kombucha, de specialisatie van Tanja. Zij zorgt voor de gefermenteerde voeding en drankjes, die antiviraal en -bacterieel werken. Door de fermentatie wordt de voeding sneller en beter in je spijsvertering opgenomen en ontstaat er een gezonde darmflora. Ik mag een shotje frambozen Kombucha proberen (voor het eerst) en proef fris, zoet en zuur tegelijk.

IMG_0354

Shop local, buy local

Hoe gezond en smaakvol kun je het hebben? De locatie is trouwens ook prachtig. Hiervoor heeft interAlter interieurarchitecten gezorgd. Er hangt een fijne sfeer in het monumentale pand met veel daglicht door de mooie raampartijen. De inrichting is strak maar wel warm door de natuurlijke materialen en kussens op de banken. De mooiste bloemen van Bij SamSam, ook in de Hoogbrugstraat, en de rijen biodrankjes achter de bar brengen kleur. Hoe leuk ook om hier een kerstpakket te laten maken met alle heerlijkheden zoals lokale, zelfgemaakte stroop, honing, pindakaas en nog veel meer. Ga dit walhalla van écht eten snel ontdekken. Groepen zijn ook welkom!

The Broth Bar vind je aan de Hoogbrugstraat 43a in Maastricht. Dat is dus in het hippe en nu ook o zo gezonde Wyck.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *