Maastricht magazine >
food-and-drinks

Review: goed eten bij Cinq Maastricht

Review: goed eten bij Cinq Maastricht
Artikel begint onder de advertentie

Mijn eerste kennismaking met Cinq Maastricht was tijdens de lunch. Ik had zo lekker gegeten dat het de moeite waard was voor een review. En dat eten blijkt nou net het belangrijkste speerpunt te zijn van eigenaar Luc Meijers. ‘Cinq is goed eten’, zegt hij, als ik weer terug ben voor een diner met mijn dochter en haar kinderen. Ondanks de drukte heeft Luc toch tijd om even te praten. In Maastricht heeft hij zijn sporen als horecaondernemer al verdiend. Toch blijkt dat hij al lange tijd plannen had voor een concept als Cinq; een urban bar waar je ook lekker kunt eten. De daadwerkelijke invulling voor het concept is ontstaan tijdens de stedentrips met vriend en architect Niels Maier. Samen hebben ze ingrediënten van her en der opgepikt en net als een voortreffelijk gerecht bij elkaar gebracht in Cinq.

Cinq Wyck

Ligging in opkomend stadsdeel Wyck

De opening van Cinq had op geen beter moment kunnen plaatsvinden. Cinq ligt namelijk aan het Cörversplein in Wyck, waar recent parkeerplaatsen plaats hebben gemaakt voor een groot terras. Dit stuk terras langs de Maas is al snel een favoriete plek geworden. Het uitzicht op het water overdag en de mooie zonsondergang ’s avonds geven een extra dimensie aan het terrasverblijf. Het publiek is heel divers, jong en oud, studenten, toeristen en bewoners van de nabij gelegen woonwijk Ceramique. Ook is er veel overloop van de hotels in Wyck en specifiek van de Rechtstraat een straat met veel restaurantjes, die twee hoeken verder ligt.

urbanbar cinq

Meer over de urban restobar

Met ‘urban’ bedoelt Luc een restobar die niet behoort tot de toeristische trekpleisters. De plek die je ook zoekt als je naar een stad in het buitenland gaat. Waar de locals weten dat het eten altijd goed is. Kok Luc Labrouche maakt vooral klassieke Franse gerechten met een hedendaagse twist. Alles van goede kwaliteit, puur en niet teveel toeters en bellen. Het urban gevoel zit ook in het stedelijke interieur: de brick wall, die je in industriële zaken in New York ziet, de Parijse tegelvloer van keramiek en het binnenkozijn in Bauhaus stijl, een kenmerkende architectuur in Berlijn. De zaak is zo ingericht dat het niet opvalt dat het pand schots en scheef is. De bar beweegt organisch mee in de ruimte en ligt vooraan in de zaak. Hierdoor is binnen meer naar buiten gericht. Ondanks de minimalistische inrichting zorgen het toegepaste hout en messing voor een ambachtelijke warme sfeer. Als frisse tegenhanger zijn air plants aan de witte achterwand bevestigd. Een mooie balans. Ik kan me geen zaak voor ogen halen in Maastricht, die zo ingericht is. Uniek, maar je voelt je er meteen thuis, zegt ook mijn dochter.

Cinq diner

Goed eten

Het is lekker warm buiten, dus het terras zit vol. Wij gaan binnen zitten en hebben een plek aan het open raam. Helemaal geen straf, want er hangt een goede atmosfeer in de zaak. Er zijn nog geen kinderstoelen, maar iemand van de bediening rent meteen naar de buren voor een stoel. Snel opgelost. We zitten fijn en genieten van alles wat binnen en buiten gebeurt. Een van mijn vrienden at ook al bij Cinq en vertelde dat hij al lang niet meer zo’n lekkere biefstuk had gehad. Wij kiezen drie andere gerechten om zoveel mogelijk te kunnen proeven. Als de borden op tafel komen dan zien alle gerechten al heel smakelijk uit. Mijn dochter vindt de verse linguine met vongole lekker en pittig. Naast de schelpjes liggen er ook perfect gebakken gamba’s en inktvisringen, die heerlijk naar citroen smaken. De kinderen eten de gegrilde maishoender filet, die wordt geserveerd met een frisse taboulehsalade en yoghurtdressing. En natuurlijk frietjes. Ze likken hun vingers er bij af. Wij smullen ook. Ik proef van alle gerechten op tafel, maar heb zelf een kabeljauwhaasje met vadouvan saus en roseval aardappeltjes. De kabeljauw is zacht en de saus is zalig. Vadouvan staat ook bekend als Franse kerrie, maar is milder en een beetje zoetig.

Cinq bar

Alles mag, alles kan bij Cinq Maastricht

Je kunt bij Cinq drinken en eten zo uitgebreid als je maar wilt. Alles mag en alles kan. Je kunt elk moment terecht voor een glas bier, een kop koffie, een cocktail of een speciale wijn. Je mag komen om de krant te lezen, te werken via Wifi, een hapje te eten aan de bar of lekker lang te tafelen. Ook hoor ik dat de klanten, die gereserveerd hebben, ontvangen worden met de vraag of ze buiten of binnen willen eten. En als dat niet meteen lukt dan wordt het even later mogelijk gemaakt. Dat geeft een fijn gevoel. Maar alles overheersend is het gevoel van lekker eten. Die avond zeggen we nog een paar keer: ‘Wat was dat goed eten.’

Cinq resto bar

Gerelateerde blogs

    Reacties (1)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *