Maastricht magazine >
tip

Françoise Oostwegel opent designwinkel

Françoise Oostwegel opent designwinkel
Artikel begint onder de advertentie

Wat heerlijk dat Maastricht nog jonge ondernemers heeft. Françoise Oostwegel laat zich zien als designer. Dat deed ze de afgelopen jaren al bij veel evenementen, regionaal of landelijk. En nu heeft ze haar eigen designwinkel ‘Studio Çedille Design’ in Maastricht, de stad waar ze in 2014 haar designstudie afrondde. Ik ken Françoise als ontwerper sinds mijn bezoek aan de Affordable Art Fair Maastricht 2015 (een betaalbare tegenhanger van de Tefaf). Toen maakte ik voor het eerst kennis met haar lamp Zuid. Deze houten lamp viel meteen op door het strakke, ranke design, de lichtschittering van het koper aan de binnenzijde en de verschillende functionaliteiten: staand, liggend of hangend. Ze liet toen zien hoe gemakkelijk de lamp verplaatst kon worden met het stoere leren handvat.

designlamp oostwegel

Lamp Zuid is handwerk

Geen moment er aan gedacht dat ze deze lamp zelf met de hand maakte! Ze heeft zelfs de eerste 40 stuks, onder hoge druk, binnen één maand geproduceerd. De hoge druk ontstond door een lovend artikel in Volkskrant Magazine, dat de verkoop van de lamp een geweldige boost gaf. Inmiddels is de productie van de lamp uitbesteed ergens in Nederland, maar het is nog steeds handwerk! Net als ieder ander goed design is de lamp tijdloos en kan deze net zo goed in een kasteel hangen als in een moderne hal of living. Inmiddels heeft ze de lamp doorontwikkeld en is er ook een lamp Zuid 2.0 van donker notenhout met zilver aan de binnenzijde. De koele variant. Nog meer kans dat deze lamp in je interieur past en bovendien mag je zelf de combinatie kiezen van houtsoort en koper of zilver.

designstoel oostwegel francoise

De speelse lounge chair Fyrsta

De lamp heeft haar al heel wat bekendheid gebracht. Nu is het de beurt aan haar lounge chair Fyrsta (is IJslands voor ‘de eerste’). Blijkbaar is dat heel gedurfd, want een ervaren designer vertelde haar dat het ontwerpen van een stoel meestal laat in de carrière van een ontwerper plaatsvindt. En dat is vanwege de moeilijkheidsgraad. De inspiratie voor haar stoel vond ze in de geometrische vormen van het landschap in IJsland en de kleur ijsblauw. De poten van de stoel komen qua hout en vorm overeen met lamp Zuid, dus herkenbaar van haar hand. Ze wil graag een duidelijke lijn hebben in al haar ontwerpen en denkt daarbij aan Piet Hein Eek met zijn meubels van sloophout of Marcel Wanders met zijn designlabel Moooi. Ook de stoel van Françoise heeft meerdere functionaliteiten, je kunt er op zitten of half liggen. Heerlijk om zo te lezen of TV te kijken. Ben benieuwd welk meubelstuk volgt in deze reeks.

deignwinkel francoise oostwegel maastricht

Designwinkel en atelier in één

Françoise Oostwegel zocht aanvankelijk een kleine showroom voor haar lamp en stoel, maar kwam in het ruime pand aan de Minckelersstraat terecht. De grote ruimte bracht haar op het idee om hier ook haar atelier te vestigen en ontwerpen van andere lokale designers te verkopen. Hiervoor hoefde ze niet ver te zoeken, want met een groot aantal van deze designers is ze afgestudeerd. Het was blijkbaar een goed afstudeerjaar en heel bijzonder dat zoveel ontwerpen ook daadwerkelijk in productie konden gaan. De bijzondere juwelen van Otherness, ontwerpen van Chrissie Pepels, die in de voetsporen treedt van haar ouders, maar het zo heel anders doet. De abstracte, grafische stadsplattegronden NET.WERK van het label Grijswit van Emmy Cleophas. Te bestellen als poster in A3 formaat en natuurlijk zijn de steden Maastricht en Amsterdam er ook bij. Mijn Maastrichts hart gaat hier weer van kloppen. Dit is slechts een kleine greep uit de collectie maar ga zelf kijken en ontdek nog zoveel meer moois.

collectie Francoise oostwegel

Françoise Oostwegel: designer én ondernemer

Françoise is niet alleen ontwerper maar ook een echte ondernemer. Ze heeft een bekende familie achter zich staan en toch steekt ze steeds weer zelf de handen uit de mouwen. Het minimalistische interieur van osb hout in de winkel heeft ze zelf gemaakt, haar financiën zelf geregeld en de 8 andere designers bij haar onderneming betrokken. Ze gaat niet in de winkel zitten wachten op klanten. Halverwege de zaak ligt haar atelier, waar ze lekker aan het werk gaat als het niet druk is. Momenteel zit ze midden in een productieproces van een heel aparte schemerlamp. Ze laat kunststof vacuüm trekken over een vintage schemerlampkap, waarbij het geraamte van de oude kap nog zichtbaar is. Klinkt eenvoudig, maar het is een proces van trial en error. Ze geeft niet snel op en weet wat ze wil. Een aanwinst voor design minnend Maastricht!

Naast Chrissie Pepels en Emmy Cleophas zijn ook de designers Elleke de Vries, Fleur Hartog, Maud Rambags, Antwan van Delft, Ilona Simons en Solange Hagenaars vertegenwoordigd in Studio Çedille Design by Françoise Oostwegel. Meer winkelinformatie over Studio Çedille Design in Maastricht, zoals openingstijden en adres, vind je hier.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *