Maastricht magazine >
lifestyletip

Verftips

Verftips
Artikel begint onder de advertentie

Ik ben er ooit mee begonnen en eigenlijk nooit meer mee gestopt: verven.

Iets een andere look geven is voor mij inmiddels zo gebeurd, ik heb altijd kwasten, rollers en verf in huis. Maar ooit vond ik verven ook even een “dingetje”. Om jullie te helpen geef ik jullie hier een aantal tips voor, zodat ook jij kunt verven als een pro!

Welke verf?

Het belangrijkste is om te kiezen voor een kwalitatief goede verf voor het beste eindresultaat. Bijvoorbeeld Sikkens verf van Colorstore.nl

Ik gebruik zelf vrijwel altijd acrylverf. Dat is verf op waterbasis. De reden dat ik die gebruik is omdat het snel droogt, je het nagenoeg niet ruikt en het minder schadelijk is voor de gezondheid. Zo kun je dus ieder project gewoon in huis verven. Wel zo handig als je in Nederland woont!

De kwast die je gebruikt voor acrylverf.

Alkydverf is een verf die je gebruikt voor bijvoorbeeld de kozijnen buiten. Deze verf bevat veel oplosmiddelen en kan verdund worden met terpentine. Het dekt sneller dan acrylverf, waardoor je er minder van nodig hebt. Drogen duurt echter aanzienlijk langer, maar het eindresultaat is vaak egaler.

Alkydverf hecht overigens nooit op een acryl ondergrond. Andersom is het geen probleem. Als je wilt weten met wat voor ondergrond je te maken hebt dan kun je een doekje met spiritus eroverheen halen. Wordt de oude verflaag plakkerig, dan is het acrylverf. Is er niets aan de hand? Dan is het alkydverf.

Voor alkydverf gebruik je een kwast met zwarte haren.

Voor de muur gebruik je natuurlijk muurverf (latex). Wil je een structuurtje op de muur, dan gebruik je structuurverf, dat is muurverf waar een korrel in zit.

Muurverf breng je aan met een vachtroller. Gebruik altijd een rooster voor het verdelen van de verf op de roller.

En wil je je radiator voorzien van een kleurtje? Gebruik dan radiatorlak, deze verf is namelijk hittebestendig. Als je gewone verf zou gebruiken, dan is de kans groot dat deze door de warmte verkleurt.

Hoogglans, zijdeglans of mat?

Naast de keuze voor welk soort verf, kan je ook nog kiezen voor hoogglans of zijdeglans. Hoogglans heeft een hardere toplaag, maar de ondergrond dient wel perfect egaal te zijn. Oneffenheden worden namelijk uitvergroot als je hoogglans verf gebruikt.

Zijdeglans is wat ik overwegend gebruik. Het glanst minder dan hoogglans, maar is zeker niet mat. Oneffenheden vallen minder op, en het is eenvoudiger schoon te maken dan een matte verf.

Matte verf verdoezeld oneffenheden en geven een rustig effect omdat het helemaal niet glanst. Matte verf is vaak wat kwetsbaarder en wat lastiger schoon te maken.

Aan de slag

Voor je begint is er wat voorbereiding nodig. Het begint altijd met ontvetten. Dit kan je doen door het te verven oppervlak met St Marc schoon te maken. Voor het schuren gebruik je grof schuurpapier (korrel 60 of 80) als de verflaag die je schuurt slecht is. Middel schuurpapier (korrel 120 tot 180) is prima geschikt voor het opschuren voor het verven en gebruik een fijn korrel (240 of hoger) om je project tussen de lagen op te schuren. Het stofvrij maken doe je met een stoffer en daarna eventueel afnemen met een vochtige doek. Zorg dat het droog is voor je begint.

Op de achterkant van schuurpapier staat vaak een nummer, hoe hoger het nummer, hoe fijner de korrel.

Gebruik voor de eerste laag op een ander project dan een muur eerst een grondverf. Dit zorgt voor een betere hechting en egaler eindresultaat. Gebruik voor een acrylverf ook een acryl grondverf en bij alkyd een grondverf op alkyd basis.

Het aanbrengen

Wanneer je een roller gebruikt, gebruik dan geen schuimroller bij acrylverf. Dat geeft een sinaasappel effect, en dat is echt zonde. Gebruik liever een roller speciaal voor acrylverf voor het mooiste resultaat. Een roller doop je tot de helft in de verf en dan rol je hem over het rooster om de verf verder te verdelen. Zet de verf in een overlappende beweging horizontaal op en rol daarna verticaal uit.

Gebruik je een kwast, dan raad ik je aan om een brede elastiek over de pot te doen, zodat je daar je kwast aan af kan vegen. Doop je de kwast voor 1/3 in de verf. Zet de verf dik op en kwast de verf in een op- en neergaande beweging uit. Strijk van onder naar boven uit om kwast aanzetten te voorkomen.

Laat de grondverf na het aanbrengen drogen (droog tijden staan op het verf blik), en schuur het daarna licht op en maak het weer stofvrij voor je met de uiteindelijke verf aan de slag gaat. Soms, en dan met name bij acryl, zijn er meerdere lagen nodig. Geadviseerd wordt tussen iedere laag op te schuren.

Nog wat tips:

  • Raam afplakken? Houdt 1mm ruimte tussen je afplakband en het kozijn, zodat vocht niet in het kozijn kan dringen.
  • Begin bij een raamkozijn altijd bij het glas en werk naar buiten toe. Start eerst met de horizontale delen.
  • Raam- en deurkozijnen altijd in de lengte richting verven.
  • Bij het verven van meubels begin je altijd bij de lastige delen, zoals de poten.
  • Werk bij het verven van je muur altijd in denkbeeldige vlakken en rol van droog naar nat en van boven naar beneden voor een strak eindresultaat.
  • Als je een nieuwe kwast gebruikt, dan verliest deze vaak wat haar. Haal hem eerst een paar keer langs een schuurpapier om de kans op losse haren te verminderen.
  • Met schilderstape kun je een nieuwe vacht- of viltroller ontdoen van loszittende pluisjes.
  • Verwijder afplaktape altijd zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het te verwijderen is.
  • Niet in 1x klaar? Bewaar je kwast dan in een boterhamzakje of in aluminum folie om uitdroging te voorkomen. Dit kun je met een roller ook doen overigens.
  • Na het sluiten van je verf pot kun je hem het best even op zijn kop laten staan om velvorming tegen te gaan. Zorg er wel voor dat je blik goed dicht is!
  • Door het regelmatig schoonhouden van je schilderwerk buiten blijft de verflaag langer goed.
Waarom een mannetje inhuren als je het zelf kunt. Girl power!

Nu kun jij het ook, maar mocht je toch nog vragen hebben, laat dan vooral een reactie achter.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *