Maastricht magazine >

 
tips

Top 3: de leukste winkelstraten van Nederland

Top 3: de leukste winkelstraten van Nederland

De leukste winkelstraten? Leukste is een relatief en eigenlijk ook vaag begrip. Maar ik heb wel drie straten waar ik graag kom. Hoewel de ene dan weer net iets vaker dan de ander. Dit is mijn persoonlijke top drie. Drie van de leukste winkelstraten van Nederland.

Brilmuseum amsterdam

De Gasthuismolensteeg in Amsterdam

Het leukste straatje. Mini. Maar toch verdwalen. Dat doe ik in de Gasthuismolensteeg. De Gasthuismolensteeg is een van de Negen Straatjes. Zijn de meeste straatjes ondertussen commercieel uitgebuit. Vind je hier, hoe klein het straatje ook is, heel veel kleine, authentieke winkels. Met als beloning een sapje van de Cold Pressed Juicery op de hoek met de Herengracht (om de hoek bij de Hox). Maar voor het zover is, zeker eerst naar het Brilmuseum. Dat dan weer geen museum is, maar teveel fijne vintage brillen biedt om te kopen. Hier vind je brillen die 100 jaar teruggaan, maar nooit gedragen zijn. Naast het Brilmuseum op nummer 5 ligt Nikki Nik. Hier lachen sokken, stocking, onderjurken, leggings en kousen je toe. Vooral van die panty’s! Niet dat ik van bedrukte panty’s hou, maar ze maken me wel keer op keer blij als ik langs de etalage loop. Tegenover het Brilmuseum en Nikki Nik is de pantoffelwinkel gelegen; Antionia Pantoffels en Slippers genaamd. Sluit natuurlijk aan bij wat Lidewij Edelkoort al twee jaar geleden voorspelde. Dat niche winkels ons hart veroveren. En dan begrijp je dus wel dat dit straatje van de Negen dat doet. Hoeveel authentieke, niche winkels kun je op een rij vinden? En wie dan toch in de Gasthuismolensteeg in Amsterdam is? De cadeauwinkel It’s a Present op nummer 4 is een aanrader om de cadeaukist aan te vullen. En daarna? Mag je gerust ook de overige acht van de Negen Straatjes bezoeken. Of kies je toch liever voor de Rechtstraat in Maastricht?

wyck

De Rechtstraat in Wyck

Ik zei het al. Shoppen in de Negen Straatjes is een optie. Maar stiekem zijn die Negen Straatjes samen helemaal niet zo klein. En trouwens ook nog overdreven druk. Iets compacter en minder hectisch winkelen? Dan is de Rechtstraat in Maastricht een aanrader. Deze straat is gelegen in het hippe Wyck. Ik zou gewoon alle winkels afgaan! Zeker niet overslaan? M-Perception en Ron’s Hot Kitchen voor hem. Nina’s, Max Maastricht en La Neuvième Paris voor haar. Een klein inspiratie thuismoment bij Gay Jongen (interieur) en dan het lekkerste vijgenbrood met kaasjes kopen bij Le Salonard. Daarna? De hoek om naar Noir en Stijl (zowel een herenwinkel als damesding) of beweeg je naar de andere kant van de Maas. Alleen al vanwege het hoge fashiongehalte van de Stokstraat.

betjeman barton den haag

De Denneweg in Den Haag

Deze straat vind ik feest. Juist omdat ik de straat een stuk minder goed ken dan de Negen Straatjes en de Rechtstraat. Dat maakt dat meer verrassingen zich onthullen. De ervaring leert dat het onmogelijk is om niet te slagen op de Denneweg. Schoenen voor mijn dochter, een paar voor mij, een nieuwe jeans, een kopje koffie en die jurk van Antik Batik. Door de jaren heb ik hier best wel goed geshopt. En eigenlijk is het de hoogste tijd om weer eens te gaan. Al is het maar om een lading thee van Betjeman & Barton in te slaan. Klaar met theeleuten? Op de Denneweg vind je ook de eerste vestiging van de ondertussen o zo populaire Wijnkoperij de Gouden Ton.

Het zijn slechts drie van mijn favoriete winkelstraten. En dat terwijl ik eigenlijk niet zo van winkelen hou. Wat de straten gemeen hebben? Genoeg escapes die helemaal niets met fashion te maken hebben. Zoals dat broodje op een terrasje. En als je dan opeens toch in de shopping mood bent? Dan kun je nog wel even door!

Foto helemaal boven van 109Unicorns, Betjeman & Barton geleend van de Smaakspionnen.nl, foto Rechtstraat van fotosmaastricht.nl en Brilmuseum van cultuurindeklas.nl.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *