Maastricht magazine >

 
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

5x Ideeën voor een gezond ontbijt

5x Ideeën voor een gezond ontbijt

We weten inmiddels allemaal wel dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Helaas is deze maaltijd niet bij iedereen geliefd. Zelf ben ik bijvoorbeeld nooit echt zo’n brood eter, maar wat zijn dan de (gezonde) alternatieven? Daarnaast eten we het ontbijt vaak nog ‘even’ snel voor we naar ons werk gaan waardoor er ook niet veel tijd is om het uitgebreid klaar te maken. In deze blog wat gezonde en snelle ontbijt tips!

Volkorenbrood

Eet je graag brood? Kies dan voor een volkoren variant. Smeer sneetjes volkorenbrood met halvarine of margarine en beleg hem vervolgens met bijvoorbeeld pindakaas, een zuivelspread, 30+ kaas, plakjes gekookt ei of fruit.

Yoghurt met muesli en/of fruit

Heel simpel en snel: een bak magere yoghurt met daar doorheen muesli en/of wat vers fruit. Je kunt ook een muesli pak kiezen waar al gedroogd fruit in zit, of een muesli mix met noten. Lees voor je een pak koopt wel goed de verpakking of er geen zout toegevoegd is en of het weinig suiker bevat.

Verder kun je in plaats van muesli natuurlijk ook alleen stukjes fruit door je yoghurt heen doen. Enkele voorbeelden zijn appel, banaan, aardbeien, cranberries, rozijnen of goji bessen.

Havermoutpap

Havermoutpap: voor de één een yay, voor de ander een dikke nay. Eerlijk is eerlijk, het ziet er ook niet het meest verrukkelijk uit. Toch is havermoutpap een goed, stevig ontbijt. Je kunt de pap maken met amandelmelk of koemelk. Door er banaan of peer aan toe te voegen wordt het wat zoeter. Ook stukjes appel en wat kaneel zijn lekker om er doorheen te doen. Andere mogelijkheden voor in de havermoutpap zijn onder andere lijnzaad, walnoten en andere stukjes fruit.

Overnight oats

Dit ontbijtje maak je de avond van tevoren klaar en pak je de volgende ochtend zo uit de koelkast. Meng hiervoor wat melk met havermoutvlokken, lijnzaad en kaneelpoeder in een schaal en stop deze afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend roer je het nog even goed door en kun je bijvoorbeeld nog stukjes appel toevoegen. Strooi er nog een theelepel kaneel overheen en je kunt aan je ontbijt beginnen.

Smoothies

Als je moeite hebt met ontbijten is een smoothie ideaal omdat je het gewoon op kunt drinken. Daarnaast kun je het ook makkelijk meenemen en opdrinken onderweg naar je werk. Het leuke aan smoothies is dat je oneindig kunt variëren waardoor er vast en zeker voor iedereen wel een smoothie is die hij of zij lekker vindt.

De smoothie die denk ik wel het meest gemaakt wordt is de aardbei-banaan smoothie. Er zijn verschillende manieren om deze te bereiden, maar zelf doe ik het altijd als volgt: Haal de kroontjes van de aardbeien af en stop deze in de blender, snijd de banaan in stukjes en stop deze erbij. Voeg als laatst nog wat halfvolle melk of magere yoghurt toe en blend dit door elkaar. Zelf doe ik de hoeveelheid altijd op gevoel en proef ik tussendoor, je leert vaak al snel hoe je de smoothie zo kan bereiden dat jij hem het lekkerst vindt. Let op dat je er niet gelijk al teveel melk of yoghurt doorheen doet, hier kun je makkelijk later nog meer van toevoegen mocht het nodig zijn. Is de smoothie te zuur van smaak? Voeg dan nog wat banaan toe, deze maakt de smoothie zoeter.

Naast fruit smoothies kun je ook smoothies maken met groente, de zogenoemde groene smoothies. Je kunt echt van bijna alles wel een smoothie maken. Heb je even geen inspiratie, dan zijn er een tal van smoothie recepten te vinden op internet.

Laatste tip

Het is belangrijk om gevarieerd te eten. Ook al is je ontbijt nog zo gezond, als je deze elke week dagelijks herhaalt dan loop je hoogst waarschijnlijk een aantal voedingsstoffen mis. Door variatie in het ontbijt zorg je ook voor variatie in je voedingsstoffen!

Hebben jullie nog tips voor een gezond ontbijt? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde blogs

Reacties (2)

    1. Hi Chantal! Bedankt voor je complimenten😃 Ik heb nog niet eerder gehoord van Ubiquinol! Wat doet dit precies?😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *