Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

Binnenkijken bij Henriëtte

Binnenkijken bij Henriëtte

Wie ben ik?

Ik ben Henriette, getrouwd met Jan en moeder van zeven kids waarvan de jongste twee nog gezellig thuis wonen: Daan van 17 en Tim van 16. Nadat er een aantal kinderen waren uitgevlogen, vonden we het tijd voor een nieuwe stap. We zochten een huis met een grote leefruimte en minder slaapkamers.

Zoektocht naar ons droomhuis

Na veel huizen bezichtigd te hebben en heel het internet afgespeurd te hebben, kwam ik dit kerkje van het Leger des Heils vrij toevallig tegen. We hebben de makelaar van Reliplan (religieusergfoed) gebeld. Hij ging de volgende ochtend naar Apeldoorn om foto’s te maken van het kerkje voor in de brochure en nodigde ons uit voor een bezichtiging. De kerk stond vol met stoelen en kasten met muziekinstrumenten erin, allemaal in een grote open ruimte. We keken door dit alles heen en keken elkaar aan met een blik dit zien wij zitten.

De grote verbouwing

Nadat we het eens waren geworden over de prijs was de kerk van ons. Vanwege de monumentale status van de kerk moesten wij onder andere vergunningen aanvragen voor woonbestemming. Zeven maanden later, waarin we ondertussen ook met de architect een gaaf plan bedachten en onze vriend de aannemer hadden benaderd, zijn we aan de slag gegaan.

De eerste werkzaamheden begonnen en er werden zes dakramen geplaatst. Daarna kwam de gedeeltelijke verdiepingsvloer erin en werd het dak geïsoleerd met een volledig nieuwe betimmering. De muren werden vol gespoten met isolatie en de vloerverwarming en een pelletkachel houden de kerk warm. Op de daken van de schuur en kerk zijn er zonnepanelen en zonnecollectoren gelegd.

De vloer van de bovenverdieping is niet helemaal doorgetrokken, zodat een deel van de spanten en het plafond nog zichtbaar zijn. Dat hebben we bewust gedaan om het kerkgevoel te behouden.

Helpende handjes

De verbouwing, die in september 2017 begon, was een enorm project. Gelukkig waren er handige gezinsleden die wilden helpen. Onze oudste heeft het loodgieterswerk gedaan. Onze derde deed al het elektrawerk, hij heeft in totaal meer dan 5 kilometer kabel gelegd en de domotica, zodat nu alles in ons huis geautomatiseerd is. De andere kinderen hielpen veel met de andere klussen en bij het opruimen en inpakken van ons toenmalige huis.

Bijna elke zaterdag was er hulp van familie en vrienden. Samen met de aannemer hebben we een halfjaar keihard gewerkt. Veel hebben we zelf gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden. De laatste weken stond ik zes dagen in de week te schilderen en te sauzen.

De keuken

We hebben een keuken laten tekenen zonder kastdeurtjes. De aannemer heeft daar eikenhouten panelen voor gemaakt en heeft een betonnen aanrechtblad gegoten. Het blad op de keukenkastjes leggen was een spannend moment: het blad is ruim 5 meter lang en weegt 450 kilo, je wilt niet dat dit gaat breken.

Tegen de ruim 3 meter hoge kastenwand in de keuken staat een stevige zwarte ladder zodat we ook bij de bovenkastjes kunnen. De zwart stalen trap en de balustrade met glas op de vide hebben we laten maken door een bedrijf. We hebben gekozen voor een industriële look met veel zwart staal, hout en wit. De deuren benden komen uit de kerk en hebben we mat zwart geschilderd. Dit vond ik wel even spannend omdat ik niet zo van de sterke contrasten ben, maar het resultaat mag er zijn.

De zithoek: mijn favoriete plek in huis

Achterin de kerk op het al bestaande podium staan de bank, piano en de pelletkachel. Hier hebben wij een tv hoekje gemaakt. Een fijne zithoek van waaruit je overzicht hebt over het hele huis, dit is dan ook onze favoriete plek.

Naast de bank prijkt een levensgrote afbeelding van de kinderen op fotobehang. Ik wist al vanaf het begin dat ik dat wilde, maar vond het moeilijk om een foto te kiezen. Bij de verhuizing viel deze ineens uit een lade, en toen wist ik: dat moet ’m worden. Ik heb hem bewerkt, omgezet naar zwart-wit en er behang van laten maken. Een heerlijk ontspannen strandplaatje van toen ons 7-tal nog klein was.

De rest van het interieur

De lange eettafel heeft onze oudste gemaakt en daar schuiven we met gemak met z’n allen aan tijdens een feestje, etentje of feestdag.

De badkamer, douche, toilet en wasruimte zijn betegeld met een betonlook tegel waar we nog steeds erg blij mee zijn. Dit vraagt weinig onderhoud en geeft een warme uitstraling.

De schuur hebben we gebouwd na de verhuizing; we hebben hiervoor een tuinarchitect een mooi tuinplan laten tekenen. De terrassen heeft een stratenmaker aangelegd en de verdere tuin hebben we zelf aangelegd. Heel gezellig want zo leer je de buurt ook kennen.

Een mooi detail waar je oog al bij de voordeur op valt, is het ronde glas-in-loodraam aan de voorkant van het kerkje. Als ’s ochtends de zon erdoor schijnt, heb je heel mooi diffuus licht binnen. Het is het originele glas in lood raam, met het logo van het Leger des Heils erop.

Mijn inspiratie

Ik haal mijn inspiratie vaak van Pinterest of uit woonbladen. Veel van de spullen hier in huis heb ik door de jaren heen verzameld. Ik ga graag naar kringloopwinkels en brocante markten, daar kom je de mooiste dingen tegen. Ook marktplaats is mijn grote vriend.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door @justjetnl. Meer foto’s van ons prachtige huis vind je op mijn eigen Instagram @hofveld12.

Lees ook…

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *