Maastricht magazine >
food-and-drinks

Preuvelost: billenknijpen is niet meer

Preuvelost: billenknijpen is niet meer
Artikel begint onder de advertentie

Vrijdagavond. De vakantiekoffers uit de auto. Drankje in de tuin of dan toch even naar het plein? Het wordt die laatste. We besluiten de vakantiekilometers weg te spoelen met een rondje Preuvenemint. In het gareel gooien lukt nog niet helemaal. In een semi Preuve outfit stappen we het Vrijthof op. Best dressed Maastricht in Hervé Léger geïnspireerde jurkjes en hoge hakken lacht ons toe. Das best veel de-vakantie-is-voorbij realiteit in één keer. Even overweeg ik nogmaals mijn tuin. Het is een korte even. De eerste Preuvelappen zijn al ingewisseld voor een glas wijn. Met dat glas in de hand besluiten we ons te begeven naar het hoekje bij de kerk waar Vojacjek de Maastrichtenaren verbroederd.

Alles is anders en toch hetzelfde

Bij binnenkomst op het plein viel me al op dat de Sofa-hoek, die tegenwoordig wordt bestierd door Bodega en Café Madrid, niet meer helemaal op z’n plek staat. Hoewel nog steeds gelegen in dezelfde hoek is de opstelling veranderd. Het gewoontedier in mij besluit de nieuwe opstelling te laten. Links af te slaan opzoek naar het vertrouwde. Naar Vojacjek dus. Althans, dat is het idee. Terwijl ik de eerste bekende ‘hallo’ zoen, constateer ik dat ook Vojacjek niet op z’n plek staat. In plaats daarvan een congrescentrum-achtige tent. Ik grap waar ik mijn badge voor het seminar kan ophalen en ontdek ondertussen dat Vojacjek aan het einde in de tent staat met een geheel nieuwe look en feel en vol verlicht.

Billenknijpen in het donker is niet meer

Ik blijk niet de enige te zijn die gedesoriënteerd staat te draaien. Ik voel me Preuvelost! Na 35 jaar Preuvenemint is de opstelling minimaal aangepast. Het maakt dat opeens alles anders lijkt. Een besef van de kudde die we zijn. Van het vast vertrouwde rondje dat we allemaal op onze eigen manier maken. En het zorgt voor een ander spel. Zo goed als het muziekpodium nu anders is opgesteld en daarmee voor veel meer openheid en verbinding zorgt op het plein, zo goed is ook het billenknijpen in het donkere hoekje bij Vojacjek voorbij. Hier is het niet langer dringen met 13 in een dozijn op de vierkante meter in het donker. Vojacjek staat te stralen als een heer. En daarmee lijken ook de gasten zich net iets meer gentlemanlike te gedragen.

Preuvenemint wending omarmen met proeven

Ik kan me zomaar voorstellen dat voor de onregelmatige Preuvenemint bezoeker er niet zoveel is veranderd. Wie echter al jaren lang z’n strippenkaart op het Preuvenemint haalt (als in 4 dagen op rij het mooiste culinaire evenement van Nederland bijwonen), is de nieuwe opstelling wel degelijk even wennen. Toch brengt deze een nieuwe dynamiek die ik omarm. Ik noemde de opstelling van het podium al als een pré. Daar komt bij dat de boem-boem-boem muziek nu nog maar uit één stand schalt. Er lijkt weer meer focus te liggen op proeven. Op Maastricht culinair beleven. En dat is wat we dan ook op zaterdag doen terwijl de vakantiewas draait. Een oester om te beginnen. Dan friet en boulets bij Il y a en Bouchon d’en face in de Les Tables hoek voor de vlezigen onder ons. Aftoppen met gazpacho en kaaskroketten met truffel. Door naar Tout à Fait voor meer culinaire verfijning. Absolute aanrader? De krab met doperwten. Nog beter? Op tijd naar huis om de volgende dag fit te ontwaken in mijn eigen bed. Welkom thuis!

Op de foto Ilja van Il y a met een kleine verwijzing naar de nieuwe billenknijp status van het Preuvenemint. Op de foto in outfit à la wie wat bewaart die heeft wat (kortom: items die ik al jaren koester). Top van COS, broekje van H&M, schoenen van Miu Miu en tas van Mody Mary Maastricht.

Gerelateerde blogs

  Reacties (2)

  1. Hi Nicoline, nieuwe site heel mooi. Maar mis de 5 dagen uitdaging… Zou af en toe leuk zijn! Is heel grappig om te volgen. Maar voor jou waarschijnlijk wel veel werk. Begin je er nog een keertje aan?

   Lieve groet

   Maureen

  2. Ha Maureen, Zo Leuk dat je er naar vraagt. Ik vind het reuze leuk om te doen en eigenlijk juist niet heel veel werk. Maar vraagt wel om even nadenken en discipline. Echter bleken sommige mensen het ook saai te vinden worden. Maar weet je wat, ik ga ‘m gewoon wel weer een keertje doen. Al is het maar omdat ik je graag als fan wil behouden. Fijne dag!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *