Maastricht magazine >

Cartier

Artikel begint onder de advertentie

Geschiedenis

In 1847 nam Louis-Francois Cartier de werkplaats van de plaatselijke goudsmit over in Parijs. Nog geen 9 jaar later kon hij de eerste Koninklijke klant aan zijn clientèle toevoegen, namelijk prinses Mathilde (nichtje van Napoleon, precies, dé Napoleon). In 1888 ontwierp Cartier het eerste horloge in de vorm van een sieraad. Niet lang daarna volgde ook de eerste kroontjes en tiara’s. Welk koninkrijk kon nu nog achter blijven? Cartier werd vaste juwelier van onder andere de Koningen van Engeland, Portugal en Belgïe. Daarnaast maakte hij ook tsaren van Rusland en Charles de Gaulle blij met zijn unieke sieraden. Hoewel hij toen al internationale faam had, kwam zijn doorbraak in Hollywood pas in 1950. Toen droeg Gloria Swanson zijn sieraden in de film ‘Sunset Boulevard’. Uiteraard kon miss Marilynn Monroe niet achter blijven. Zij bracht een ode aan Cartier in de film ‘Gentlemen Prefer Blondes’. Als kers op de taart heeft Cartier ook de verlovingsring van prinses Grace Kelly van Monaco mogen maken.

Designer

Hoewel Cartier altijd een familiebedrijf is gebleven, worden de collecties tegenwoordig door verschillende ontwerpers gemaakt.

Collectie

Cartier heeft zich de afgelopen jaren flink uitgebreid. Naast de standaard sieraden zoals armbanden, ringen en kettingen ontwerpt Cartier ook aanstekers, handtassen, manchetknopen en sjaals. De collecties veranderen per jaar en zijn afhankelijk van de designer van dat moment. Tot de klassiekers behoort o.a. de Trinity ring uit 1924 in 3 soorten goud. De LOVE bracelet is jonger, maar zeker ook een Cartier icoon. Dit is de slavenarmband met schroeven. En dat zijn slechts twee van de absolute cartier ontwerpen. 

De volgende winkels voeren Cartier ()

6