Maastricht magazine >

Comme des Garçons

Artikel begint onder de advertentie

Geschiedenis

Het label is opgericht in 1969 Tokio door Rei Kawakubo. Comme des Garçons (uit het Frans vertaald als ‘als jongens’) werd in Japan zeer succesvol in de jaren 70.

In 1981 was de eerste show van Comme des Garçons in Parijs. Kawakubo’s donkere kleren met afwijkende proporties en ongebruikelijke silhouetten, gerafelde randen en gaten, gemaakt van ongebruikelijke materialen (zoals gekookte wol en papier) brachten een schok teweeg in de ‘lichaamsbewuste’ kleren die tot dat moment het modebeeld bepaalden.
 De kleding van Comme des Garçons leek een antwoord op het kleurgeweld van Parijs. Het was een statement; terug naar simpel en authentiek.

Designer

Rei Kawakubo, hoofddesigner en eigenaresse van het label. Haar assistent Junya Watanabe is uitgegroeid tot hoofdontwerper van een eigen lijn onder het Comme des Garçons-label.

Collectie

Comme des Garçons staat bekend om de conceptuele vormgeving, het vele gebruik van zwart en asymmetrische stijlen.

 Ontwerpster Rei Kawakubo begint steeds ‘bij nul’ en weet daarom met elke nieuwe collectie te verrassen. Aloude kleermakersprincipes (symmetrie, het afwerken van naden) en modethema’s (zoals het variëren van de roklengte) interesseren haar niet. Kawakubo besteedt aandacht aan fundamentele kwesties als vorm en materiaalkeuze. Het benadrukken van vrouwelijke kenmerken – borsten en benen – speelt bij haar kleren geen enkele rol. Daarentegen kan een blouse soms wel drie mouwen hebben, of een kraag die los bungelt.

Comme des Garçons brengt inmiddels zo’n twaalf kledinglijnen uit voor dames en heren. Net als veel andere modehuizen brengt Comme des Garçons ook parfums uit, met het verschil dat deze niet voortborduren op bekende geurformules, maar ruiken naar bijvoorbeeld teer, soda of nagellak. Na aanvankelijke verbijstering blijken die geuren opeens vertrouwd en verrassend genoeg heel aangenaam te zijn.

Door de jaren heen is Comme des Garçons samenwerkingen aangegaan met diverse andere labels als Levi’s, Speedo, Nike, Lacoste, en vele andere. In 2008 werd de Comme des Garçons collectie voor H&M uitgebracht.

De volgende winkels voeren Comme des Garçons ()

11