Maastricht magazine >

Missoni

Artikel begint onder de advertentie

Geschiedenis

Missoni, het in Italië, gevestigde modehuis is een van de meest herkenbare fashionlabels. Het in 1953 door Ottavio (‘Tai’) en Rosita Missoni opgerichte bedrijf is wereldberoemd vanwege de kenmerkende breiwerk; veelkleurige, rijke stoffen en karakteristieke patronen. Het begon, niet verwonderlijk, met het ontwerpen van sportswear. Het stel ontmoette elkaar namelijk tijdens de Olympische Spelen in 1948 waar Ottavio uitkwam voor het Italiaanse nationale atletiekteam. Missoni maakte in de zeventiger jaren naam, nadat een Amerikaanse Vogue redactionele aandacht besteedde aan de dessins van Missoni. De gekleurde strepen die Missoni zo karakteriseerden in de vroege jaren zijn naar traditie nog immer sterk aanwezig in alle creaties.

Designer

Tegenwoordig zijn Rosita’s kinderen, Angela, Luca en Vittario, met hun jeugdige, persoonlijke ontwerpen en bedrijfsvoering verantwoordelijk voor het aanspreken van een jonger publiek. Vittario’s quote luidt, “When somebody buys Missoni, they know they are buying a little story, it’s not just a nice color, a fashionable item, it’s something that has history and tradition and will not be fashionable today and out tomorrow. You are buying something that is going to last for a long time.” Missoni is een echt familiebedrijf. De derde Missoni generatie Angela’s dochter, Margherita, actrice in spé en tevens model, is de onofficiële muze van Missoni’s collectie en het gezicht van Missoni’s twee parfums.

Collectie

De Missoni hoofdcollectie bestaat uit verschillende luxe items. M Missoni, de betaalbare lijn van Missoni, gelanceerd in 1999 is vanaf dag één een succes. Aan verkooppunten ontbreekt het M Missoni bepaald niet. Ruim 1000 winkels wereldwijd verkopen de collectie van M Missoni. Tevens heeft M Missoni eigen winkels. Vele celebrities zijn groot fan van Missoni; op de rode loper worden dan ook dikwijls de typerende creaties van Angela gespot. De duidelijk herkenbare Missoni patronen in prachtige pasteltinten of caleiscoop aan kleuren zijn tevens terug te vinden in de Missoni Home Collection, geproduceerd in 1998.

De volgende winkels voeren Missoni ()

17