Maastricht magazine >

Balenciaga

Artikel begint onder de advertentie

Geschiedenis

Het modehuis Balenciaga wordt in 1919 in Spanje opgericht door Cristobal Balenciaga. De bewondering voor zijn werk was meteen enorm. Al snel volgde de opening van winkels Madrid en Barcelona. De Spaanse oorlog dwingt Cristobal zijn winkels te sluiten. Zelf verhuisde hij naar Parijs om zijn werk voort te zetten. In Parijs groeide de reputatie van Balenciaga en kweekte veel respect onder de grote modeontwerpers. Christian Dior noemde hem zelfs ‘the master of us all’. In 1972 overleed Christobal Balenciaga.

Tegenwoordig is het modehuis in handen van Kering, een bedrijf dat gepecialiseerd is in luxe kledingmerken. Zo behoren onder andere Alexander McQueen, Gucci, Saint Laurent en Stella McCartney tot de Kering-stal.

Designer

Na 15 jaar als creatief directeur gaf Nicholas Ghesquière in 2012 het stokje over aan Alexander Wang. Wang was gedurende drie jaar hoofdontwerper van Balanciaga en gelijktijdig verantwoordelijk voor zijn eigen label Wang. In oktober 2015 kondigde Balenciaga aan dat Demna Gvasalia als nieuwe head designer aan. Deze Georgische designer kwamen we eerder tegen bij Louis Vuitton en Martin Margiela. Bij beiden labels stuurde hij design teams aan.

Collectie

De collectie van Balenciaga bestaat uit een mannen- en een vrouwenlijn. Kenmerkend zijn de opvallende silhouetten en volumes. Naast kleding produceert het high end label prachtige schoenen en accessoires. Ook zijn er Balenciaga parfums.

Meer lezen over Balenciaga?

Scroll naar beneden voor gerelateerde artikelen over Balenciaga of klik op onderstaande links voor een eerder verschenen blog over het merk.

Joy shopt in Balanciaga trenchcoat een tas van Milan Palma (2015)

Croco suede sneaker van Balenciaga (2014)

Black Caviar Scrub van Balenciaga (2013)

Broek met print van Balenciaga (2012)

L’Essence van Balenciaga (2011)

Tuniek Balenciaga (2011)

Balenciaga’s square (2010)

De volgende winkels voeren Balenciaga ()

15